Assalamualaikum semua. Apa khabar dan semoga hari ini adalah hari yang terbaik dari semalam. Sebelum itu, jangan lupa untuk klik iklan google yang keluar di blog saya juga ya.
Hari ini saya ingin kongsikan resepi mudah tapi sangat sedap. Mungkin ada yang tidak menpunyai Instagram akaun di sini. Atau jika ada IG tapi belum follow Instagram saya iaitu @aziekitchen, bolehlah follow.
Saya ada kongsikan bila mana abang saya yang datang dari kampung ke rumah kami untuk menebang pokok kelapa kami yang dah berpuluh tahun usianya tapi belum nampak tanda tanda untuk berbuah.
Bila pokok kelapa ditebang, pasti yang best ialah kita dapat umbut kelapa. Jadi ramailah follower dan sahabat handai yang mencadangkan saya supaya membuat masak lemak putih umbut kelapa.
aya Jadi saya yang tidak pernah memasak umbut kelapa cara ini pun, mencubalah. Serious sedap sehingga saya makan meratah ratah. Rasa saya lagi sedap kalau digandingkan dengan ikan rebus goreng dan sambal belacan. Alaahaai serious sedap.
Tetapi saya kena ingatkan di sini, umbut memberi kesan angin pada badan. Terasa juga lah sakit dan sengal kerana mungkin saya makan terlebih banyak. Itu sebabnya kita wajib memasukkan sedikit lada hitam untuk mengurangkan kesan angin dalam badan.
Tetapi saya kena ingatkan di sini, umbut memberi kesan angin pada badan. Terasa juga lah sakit dan sengal kerana mungkin saya makan terlebih banyak. Itu sebabnya kita wajib memasukkan sedikit lada hitam untuk mengurangkan kesan angin dalam badan.
Jom layan resepi di bawah ini dan juga cara cara penyediaannya. Selamat mencuba...
Masak Lemak Putih Umbut Kelapa
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 mangkuk umbut kelapa
2 cawan santan segar
Garam
Bahan tumbuk:
1 ekor ikan kembung rebus
3-4 biji bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
2 cawan santan segar
Garam
Bahan tumbuk:
1 ekor ikan kembung rebus
3-4 biji bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
Cara cara:
Rebus umbut kelapa sehingga lembut. Angkat dan toskan. Nota: saya rebus banyak dan sebahagian disimpan dalam bekas dalam peti ais untuk masakan lain pula.
Satukan bahan tumbuk dengan santan dan air supaya menjadi santan cair. Masak sehingga sekata. Nota: Tujuan saya meletak santan cair dahulu kerana bagi memastikan kuah tidak berketul ketul, jika tidak dikacau dengan baik.
Setelah mendidih, baru dimasukkan santan pekat dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit ajino moto. Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah ditutup api.
Bagi menambah warna pada masak lemak, bolehlah ditaburkan sedikit cili merah yang dihiris.
Satukan bahan tumbuk dengan santan dan air supaya menjadi santan cair. Masak sehingga sekata. Nota: Tujuan saya meletak santan cair dahulu kerana bagi memastikan kuah tidak berketul ketul, jika tidak dikacau dengan baik.
Setelah mendidih, baru dimasukkan santan pekat dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit ajino moto. Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah ditutup api.
Bagi menambah warna pada masak lemak, bolehlah ditaburkan sedikit cili merah yang dihiris.